2019. szeptember 23., hétfő; Tekla

Kedves Barátunk!

Szeretettel köszöntelek az immáron valóban megújult élő honlapunkon! Elsőként szeretném megköszönni  Segítőinknek, Szponzorainknak >>>

Loginnév: Jelszó: Regisztráció
Legfrissebb híreink:
Eseménynaptár
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Ajánló
Életmód
 
Hírek, események > Hírek, események
Átadtuk az adományokat Devecserben!
2 11

A szombati sikeres adománygyűjtő akció után szerdán délután személyesen adtuk át az összegyűjtött adományokat Devecserben a helyi plébánosnak, Mód Atyának. A zsúfolásig megrakott kombi autóban védőfelszerelések, speciális maszkok, kesztyűk, gumicsizmák, ruhák, ásványvíz, tartós élelmiszerek "vártak arra", hogy segíthessenek a bajba jutottakon.  Ezúton is szeretnénk az adományozók önzetlen felajánlásait megköszönni! Ismét megerősítést nyertünk abban, hogy a személyes átadásnak, beszélgetésnek mekkora jelentősége van felgyorsult világunkban. Saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, mekkora pusztítást tud végezni egy ipari katasztrófa. A helyszínre érkezve kiderült, hogy amit a TV-ben látunk, az nem feltétlen a valóságot tükrözi...


Már a város határához érkezve maszkos, fegyveres rendőrök igazoltattak minket. Az utak vörösek voltak, még a katasztrófa után egy héttel is minden az iszaptól volt szennyezve. Mindenhol egyenruhások, katonák, katonai járművek cirkáltak, miközben megdöbbenve néztük a 2 méter magasságig vörös színű házakat.  Némi eligazítás után megérkeztünk a plébánia udvarába, ahol hatalmas sürgés-forgás volt, önkéntesek hada próbált segíteni, ahol tudott. Mint kiderült, a plébánián már nem volt hely a csomagoknak, így egy másik civil szervezet kocsija kíséretében a település másik pontjára kellett mennünk, hogy elhelyezhessük az adományokat.

Miközben beszélgettünk Mód atyával, megjelent egy házaspár, akik saját személyes tragédiájukat mesélték el: most felújított családi házuk kerttel, állatokkal, kocsival együtt, úgy ahogy van, elveszett. Kislányuk még általános iskolába jár, már csak miatta is el kell költözniük. Azt az ígéretet kapták, hogy elveszett családi házuk helyére a falu szélén egy újonnan épített emeletes házban kapnak egy lakást. Feltették a kérdést, hogy vajon egy lakótelepi lakás kárpótolni fogja életük munkáját? 

A helyi civil mozgalom vezetője elmondta, hogy még megbecsülni is nehéz, hány házat érint a katasztrófa. Mint később kiderült, ő maga 2 embert húzott ki a nyakig érő iszapból, két emberéletet megmentve. Barátja szerencsétlenebbül járt, ő azóta is kórházban fekszik komoly égési sérülésekkel. Becslése szerint körülbelül 400 házat öntött el az iszap, 20-30 vállalkozás azonnal tönkrement. Sajnálattal fejezték ki, hogy a közvélemény csak Kolontárról informálódhat a médián keresztül, holott Devecsert elmondása szerint 10x akkora kár érte, mint Kolontárt. Igaz, hogy a devecseri házak egy része érintetlen maradt, az iszapkatasztrófa következtében azonban mind a 7000 lakos ingatlana teljesen elértéktelenedett.

Az adományok elhelyezésére saját házát felajánló hölgy pedig azt mesélte el, hogy a gyerekek éppen a játszótéren tartózkodtak az iszapömlés idején, amikor az egyik kisgyerek a csúszda tetejéről kiabált a tanító nénijének: "Tanító néni, kiöntött a patak!!!" Az iskoláscsoport pedig a maró iszaptól üldözve menekült a település egy magasabb pontjára.

Megdöbbentő, félelmetes volt hallani a tragikus történeteket, amelyek megannyi emberéletet követeltek. A látottak, hallottak arra sarkallják a Kapcsolat Plus Alapítványt, hogy hosszútávon is segítséget nyújtson a károsultaknak. Ehhez várjuk az önkéntes segítőket, hogy együtt összefogva minél előbb segíthessünk a bajbajutottakon!


  Nyomtatás Vissza